September 2005

De avonden worden weer korter, zodat er steeds minder werkzaamheden buiten te doen zijn, gunstig, want zo heb ik meer tijd om aan de Titan te werken.

De binnenwanden zijn helemaal bekleed met berkentripex, dat 2 * in de whitewash beits gezet is. Zo blijven de wanden licht van kleur, maar blijft de houtnerf zichtbaar.
Als plint wordt er helemaal rond een kabelgoot gelegd. Deze kabelgoot houd de wandbekleding mooi strak, en werkt meteen de overgang tussen vloer en wand af. Je ziet hier straks bijna niets meer van omdat bijna de gehele 'plint' in kasten en onder bedden verdwijnt. De enige plaats waar dit straks nog zichtbaar is is in de toilet ruimte.

Op de vloer heb ik nieuw Vinyl gelegd in een donker grijze metallic look, ik denk  dat dit wel bij de uitstraling van een blank aluminium caravan past. We hebben gekozen voor een goede kwaliteit, dit na slechte ervaringen met een goedkoop zeiltje in de vorige caravan.
Dit vinyl is alleen te krijgen in een breedte van 4 meter, dus net niet lang genoeg voor in de titan, en om een stuk van 5,5*4 meter te kopen werd wel erg kostbaar. Omdat er voorin toch een vast bed komt en je daar de vloer dus al helemaal niet ziet, hebben we een stuk van 2*4 meter gekocht (was nog duur zat) en leggen we onder het bed wel een goedkoop 'restantje'.
Voordat ik het vinyl kon leggen heb ik alle schroeven en naden in de vloer vlak gemaakt met polyerster plamuur, zodat je deze straks zeker niet ziet door het vinyl heen. Daarna is het vinyl in de caravan op de plaats op maat gesneden en vast gelegd met behulp van tapijttape rond de kanten.

0144.jpg  0140.jpg  0141.jpg
deurstijl geplaats en rondzit meubel opgeknapt en geplaatst

Nadat het vinyl geplaats was kon ook de dorpel geplaatst worden, en daarna de deuromlijsting. Deze deuromlijsting is met sikaflex tegen de aluminium huid afgedicht. Nu kan de deur eindelijk op de juiste manier dicht.

Het achterraam en keukenraam zijn ook definitief gemonteerd, de raamuitzetters zijn opnieuw op de perspex ruiten bevestigd met RVS schroeven en dopmoeren.

0143.jpg  0147.jpg   0139.jpg
originele ramen geplaatst               reparaties aan houten paneel

Inmiddels ben ik begonnen aan het opknappen van het meubilair. Bijna alles wordt hergebruikt, behalve de zitbanken en tafel voorin. Hier komt immers het vaste bed voor mij en mijn vrouwtje, zodat we heerlijk komfortabel kunnen genieten van onze nachtrust.
Als eerste heb ik de banken van de rondzit achter onder handen genomen. In een paar panelen had één van de vorige eigenaren een paar gaten gemaakt om hierin stopcontacten en 12V aansluitingen te realiseren. Deze gaten zijn netjes gerepareerd door er een stukje van hetzelfde triplex (afkomstig van de zitbanken voor) in te zetten. Zo'n gat repareer je als volgt: maak het gat vierkant met een scherpe beitel, leg er dan een stukje vervangend triplex onder en teken dit met behulp van de beitel af, door de randen in te kerven. Nu kun je het afgetekend stuk gemakkelijk met de decoupeerzaag (met fijn ijzerzaagje en laagste pendelstand) uitzagen zonder dat er splinters loskomen. Werk nu het vierkante gat bij met een vijl totdat het inzetstukje klemmend past. Lijm het inzetstuk vast door er een groter strookje triplex aan de achterzijde tegen aan te lijmen. Ga de naden niet bijwerken met 'kneedbaar hout' omdat dit kneedbaar hout niet meekleurt met het omliggende hout als je gaat beitsen of lakken, waardoor de naden alleen maar meer gaan opvallen. Niets aan doen dus.
Let hierbij uiteraard op dat de houtnerf van het inzetstuk gelijk loopt met het originele paneel, en kieshet inzetstuk zo uit dat de houtnerven ongeveer gelijk zijn. Resultaat is verbluffend.

Nadat alle panelen gerepareerd waren heb ik ze grondig geschuurd en daarna twee keer in de beits gezet. Hiervoor heb ik Ceta-Bever transparant mahonie op waterbasis gebruikt. Deze beits is snel droog en geeft het hout een mooie donkere teakachtige kleur.

De rondzit is na de opknapbeurt meteen in de caravan geplaatst. Als plint leg ik een kabelgoot helemaal rond in de caravan, deze kabelgoot sluit de hoek tussen vloer en wand mooi af.

De kussens van de rondzit zijn ontdaan van hun bekleding, zodat ik de kwaliteit en conditie van het schuimrubber kon inspecteren. De schuimrubber vullingen waren behoorlijk vervuild, maar de conditie was nog erg goed. Ik heb ze schoongemaakt met de stofzuiger. De oude bekleding wordt gebruikt als patroon voor de nieuwe bekleding.
Voor deze klus heb ik inmiddels een naaimachine aangeschaft. (ja ook dat ga ik zelf doen)

0145.jpg  0138.jpg  0149.jpg
kussens rondzit kaal                           reparatie blad TV kastje                                             

Inmiddels is ook de TV kast helemaal in zijn originele staat hersteld. In het blad zaten 3 enorme gaten omdat één vande vorige eigenaren dacht dat hier een paar 220V~ en 12 V stopcontacten in moesten komen. Onder in deze kast komt de boordaccu te staan, zodat het gewicht van de accu recht boven de as terecht komt.

Op het dak heb ik een tweede rail voor een luifel gemonteerd, deze zit 12 cm boven de rail/dakgoot combinatie. Deze rail is nu te gebruiken voor een caravanstore luifel, zodat de zak niet over de deur komt te hangen. De rail is ruim 4 meter lang, zodat er een luifel van 4 meter breed gemonteerd kan worden. De originele dakgoot rail is maar 3 meter lang.
Deze nieuwe rail is met RVS boutjes en moertjes op het polyester dak gemonteerd. Aan de binnenkant zit een aluminium strip om de krachten op te vangen, die aan de rail onderhevig zijn als er een luifel aan zit en het wel eens hard waait.

tentrail  tentrail
extra tentrail op het dak gemonteerd

Ondertussen heb ik voor de 'slecht weer' dagen die gaan komen alvast het stof voor de kussens voor de rondzit en het stof voor de hemel aangeschaft. Op de kussen komt een donkerblauwe grove ribstof, niet duur en toch een chique  uitstraling. Voor de hemel heb ik een soort alcantera stof uitgezocht in een lichtgrijze tint. dit stof lijkt een beetje op suede.

De eerste kussens zijn inmiddels bekleed. Het resultaat mag er wezen, de afwerking is vele malen beter en nauwkeuriger dan de originele afwerking van de kussens in deze caravan. Er was nog één kussen origineel bij deze caravan, zodat ik de kwaliteit zoals het toendertijd uit de fabriek kwam, goed kon beoordelen.


augustus 2005      oktober 2005