Oktober 2005

De kussens voor de rondzithoek zijn allemaal klaar, resultaat is zeer bevredigend. Met name het rugkussen dat achterin helemaal rond loopt was best lastig te maken vooral omdat het een totale lengte heeft van bijna 3 meter en aan de uiteinden dikker wordt.

zithoek  zithoek
rondzit opnieuw gestoffeerd

Het doek voor de hemel is inmiddels ook klaar, het valt niet mee om de delen hiervoor aan elkaar te naaien tot één geheel van 5,5 meter*2 meter, en dan ook nog exact passend in de caravan. Het grijze alcantera (suede look) bevalt mij heel goed, het ziet er erg chique uit. Vuil zal het bij ons niet worden, omdat er straks maar zelden in de caravan gekookt wordt en wij niet rokers zijn. De hemel zit bij het hefdak vastgelijmd om het frame met bisonkit, en bij de wandaansluiting met nieten tegen de wandbekleding geniet.
Op de plaatsen waar geen bovenkastjes zitten zit het doek opgespannen tegen de metalen ribben. Hiervoor zijn voor de montage van de hemel stroken stof aan de achterzijde van de hemel genaaid op de exacte plaats waar de ribben zitten. Op de zijkanten van de metalen ribben heb ik stroken multiplex geschroefd waartegen de hemel nu met behulp van nieten tegen opgespannen zit.
Nu de hemel gemonteerd is kunnen de bovenkastjes gemonteerd worden, maar deze moeten eerst nog opgeknapt worden.

hemelstof  hemel
hemel in caravan gemonteerd

De pianoscharnieren van de deurtjes van de bovenkastjes zijn allemaal aangetast door roest, net zoals elk schroefje en nietje dat in de kastjes verwerkt is. Deze moeten dus allemaal vervangen worden. In de kastjes had één van de vorige eigenaren heel lelijk plakfolie geplakt. De folie liet zicht nog wel verwijderen, maar de lijm was diep in het hout getrokken. Met veel thinner en geduld zijn alle lijmresten uiteindelijk wel verdwenen. Ook in de bovenkastjes zijn de nodige gaten gerepareerd met de methode zoals in deel "september" beschreven staat. Na al dit reparatie en schoonmaakwerk zijn de kastjes geschuurd en in de lak gezet.
De deurtjes zijn met nieuwe RVS piano scharnieren bevestigd.

Al deze "roest" schade is veroorzaakt doordat de caravan jarenlang van binnen te vochtig is geweest, waardoor werkelijk al het metaal dat contact maakte met hout verroest is. Gelukkig is het hout zelf wel nog in goede conditie, behalve de laklaag. Deze laklaag is om sommige plaatsen helemaal verdwenen. Het interieur was werkelijk toe aan een grote opknapbeurt.

Inmiddels zijn er ook 3 nieuwe ramen gekomen, twee komen er aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde. Het zijn universele camper ramen van het type SEITZ S4.  Deze ramen kunnen eenvoudig gemonteerd worden, zijn gegarandeer waterdicht en hebben ook nog eens ingebouwde combirollo's. Als het budget het toe laat worden de overige ramen tzt ook nog vervangen door deze SEITZ S4 ramen.

seitz s4
Seitz S4 raam gemonteerd

De montage van de opgeknapte bovenkastjes verliep zonder problemen, ze passen nog allemaal perfect, behalve het bovenkastje dat voorin zit. Voorin is het frame blijkbaar toch behoorlijk vervormd, wat ook al bleek tijdens de montage van de polyester dakschaal.
Door de plaasting van de bovenkastjes wordt het stof van de hemel mooi strak getrokken. De gebruikte stof laat zich maar zeer weinig rekken,omdat er op de achterzijde een stoffen wapening zit. De montage van de hemel was dan ook een secuur werkje. 3 mm teveel stof en het hing al slap. of 3 mm te weinig en het past niet meer.

bovenkastjes achter  kastjes achterin  kastjes achterin
bovenkastjes achterin gemonteerd

Nadat de bovenkastjes allemaal weer geplaatst zijn, zijn de deurtjes met nieuwe pianoscharnieren bevestigd.
Zo is er weer een maandje klussen in de vrije uurtjes voorbij.


september 2005      november 2005