November 2005

Het nieuwe hefdakstof is aangeschaft, tezamen met een 8-tal nieuwe ritsen. Het nieuwe stof is blauw van kleur, omdat deze kleur veel beter bij het blank aluminium past dan het originele oranje stof. In het stof moeten een 4-tal luikjes gemaakt worden die met de ritsen open en dicht kunnen.
Het hefdakstof wordt nagemaakt door het origineel als patroon te gebruiken.
Het heeft mijj 3 avonden achter het naaimachien gekost om het hefdakstof met de 4 luikjes in elkaar gezet te krijgen. Ik kan het pas monteren als de caravan definitief naar buiten gaat, want als het hefdak gemonteerd is kan de caravan niet meer in de werkplaats.

Inmiddels hebben we ook een koelkast en een nieuwe kookplaat/spoelbak combinatie aangeschaft voor in de caravan. Zoals ik al eerder geschreven heb was het de bedoeling een compressor koelkast te installeren, ivm de geringe warmte ontwikkeling en hogere werkingsgraad (vooral bij hogere omgevingstemperaturen) dan de gebruikelijke absorbsie koelkasten.
Bijkomend voordeel is dat een compressor koelkast veel goedkoper in aanschaf is dan een absorbsie koelkast met dezelfde afmetingen. Een compressorkoelkast met bijpassende omvormer kost nog altijd minder dan de helft van een vergelijkbare absorbsie koelkast, daarbij is de omvormer ook nog voor andere doeleinden te gebruiken.
Ook is het niet nodig om een speciale rookgasafvoer en gasleiding te leggen. In de caravan komt een boordaccu en een omvormer zodat er ook onderweg 230V~ beschikbaar is voor de koelkast. Het stroomverbruik uit de accu via de omvormer zal dan gemiddeld 4 ampere zijn, ten opzichte van de 12 Ampere die een absorbsie nodig heeft , is dit dus veel zuiniger.

koelkast
compressor koelkast

We hebben gekozen voor een koelkast met een inhoud van 115 liter ! deze koelkast heeft een breedte van 48 cm en een hoogte van 85 cm, en gaat dus door de caravandeur naar binnen.
Deze koelkast past uiteraard niet onder het aanrecht vanwege de wielbak, en wordt daarom geplaatst in de hangkast boven de kachel. In de hangkast is voldoende ruimte vrij langs de zijwanden van de koelkast, want via de zijwanden moet deze koelkast zijn warmte kwijt. Ik hoef alleen maar een beluchtingsrooster in de vloer van de hangkast te maken voor voldoende ventilatie. Omdat er straks toch voldoende kastruimte in deze caravan is, is het helemaal niet erg om de hangkast in te leveren voor de koelkast. Zo staat de koelkast straks ook nog op de ideale hoogte voor het ergonomisch in en uitladen van de pruducten.

De kook/spoel combinatie heeft twee rookglazen deksels die het geheel mooi afdekken als er niet gekookt wordt en tevens als spatscherm dienen.

kook/spoel combinatie
SMEV 7303

Deze combinatie dient ingebouwd te worden in een werkblad. Omdat de koelkast toch niet meer in het aanrechtblok komt moet het aanrechtblok aangepast worden, nu kan het aanrechtblok helemaal opnieuw ingericht worden.

De hangkast is helemaal aangepast aan de koelkast die er in komt en verder helemaal opgeknapt samen met de was/toiletkast en mooi in de beits gezet.
Als deze beide kasten gemonteerd zijn kan ik beginnen aan de electrische installatie.

Boven de koelkast is nog ruimte over die waarschijnlijk benut gaat worden voor een klein "camping" oventje.
oktober 2005      december 2005