Updates en Polijsten (2012)

Al vanaf het moment dat de Titan " klaar " was, dus sinds 2006, stond er nog een grote klus te wachten, namelijk het polijsten van de aluminium beplating.

Om de Titan nog extra bling bling te geven, wilde ik graag de aluminium buitenzijde polijsten, zodat de Titan dezelfde uitstraling krijgt als de amerikaanse Airstreams.
De eerste jaren wilde we natuurlijk vooral zoveel mogelijk genieten met de Titan, en dat is ook goed gelukt. Gemiddeld 4 tot 5 korte en ook langere vakanties per jaar, in nederland, maar vooral het buitenland.

Het is nu 2012, en de gerestaureerde Titan  gaan nu zijn 7e seizoen in. We hebben al deze jaren geen problemen met de Titan gehad, hij heeft het voorbeeldig gedaan. Er zijn wat kleine verbeteringen doorgevoerd, zo is er een paar jaar geleden een nieuw binnenveringsmatras in het vaste bed gekomen, heeft de gaskachel plaats gemaakt voor een electrisch exemplaar en is er een HEKI dakluik in het hefdak gekomen, zodat we wat meer licht binnenkrijgen.

Zie hieronder de foto's van het dakluik dat ik geplaatst heb tijdens het AER treffen in september 2011
dakluik 1  dakvenster2

De electriche kachel ook geplaatst in 2011:
kachel

Ook is er een externe gasaansluiting met snelkoppeling gekomen voor de BBQ:
gas aansluiting
Naast het regelmating doorsmeren van de oplooprem en het bijstellen van de remmen heeft de Titan geen onderhoud meer gehad. Bij grove benadering staat de kilometerstand sinds 2006 nu in april 2012 op 25.000 km.
De aluminium beplating is door de jaren heen steeds doffer en lichter geworden, wat uiteraard ook te verwachten was van het onbehandelde materiaal. Nu wordt het tijd voor de grote polijst klus, had ik bij mijzelf bedacht.
Ik had al regelmating naar informatie omtrend het behandelen/polijsten van het aluminium opgezocht, en veel gelezen van amerikanen die hun airstream tot in perfectie gepolijst hadden. Er zijn er die meer dan 200 uur gestoken hebben in het polijsten van 1 airstream. Er worden verschillende machines, materialen en methodes toegepast. Welke de beste is, tsja dat moet je dan zelf maar in de praktijk ondervinden.
Ik had al wat ervaring opgedaan met het polijsten van kleinere voorwerpen  met behulp van een lappenschijf op de boormachine en universele polijstpasta. Dit waren erg moeizame klussen, en daarom zag ik er erg tegenop om aan zo'n groot object als de Titan te beginnen.

Ik ben gestart met wat "test"  polijstwerk op de deur van de gaskast, dit is gedaan met een lappenschijfje van 125 mm op een boormachine. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van universele groene polijstpast . De lappenschijf en polijstpasta zijn afkomstig van de lokale bouwmarkt.

polijsten1  tools 1

Hierboven zijn de resultaten van dit eerste "test" polijstwerk na 4 uurtjes polijsten, het resultaat is niet zo best. Je ziet strepen die de schijf achterlaat, en echt glanzend ziet het er ook niet uit. Daarnaast heeft de boormachine te weinig vermogen, en is het lastig werken omdat de lappenschijf haakt op de machine draait.

Op deze manier kan ik dus niet verder, er moest profesioneler materiaal aan te pas komen. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. De bouwmarkt, maar ook automateriaalhandel vallen af, omdat ze het niet in hun assortiment hebben.
Polijstmachines lijken op haakse slijpers, maar dan met een lager toerental en zijn erg duur, maar gelukkig heeft het belgische "poweplus"  tools een goedkope polijstmachine van maar liefst 1500Watt in hun assortiment. De machine heeft een "slow start"  functie en  een electronisch regelbaar toerental. De machine regelt het vermogen bij om het toerental constant te houden en een enorm koppel van maar liefst 10 Nm bij 3000 rpm Deze heb ik dus maar aangeschaft.
Ook de verkrijgbaarheid voor particulieren van grote katoenen of flanellen polijstschijven en de juiste past blijken een probleem. Gelukkig heb ik in Weert een groothandel bereid gevonden toch partculier te vekopen, en daar dus een katoenen schijf van 200mm en blauwe polijstpasta gekocht.
Je hebt verschillende kleuren pasta, voor voorpolijsten en finishing, en voor zachte metalen, zoals koper, aluminium en messing of harde metalen zoals RVS.
De blauwe pasta is voor zachte metalen, voor de finishing. Voorbehandelings pasta heb je nodig als een object vooraf ook nog een slijp een schuur behandeling heeft gehad.
De beplating op de caravan heeft zo'n voorbehandeling gelukkig niet nodig.

Ik heb zelf een adapter gemaakt om de lappenschijven op de machine te kunnen monteren, deze lappenschijven worden normaal gesproken op stationaire polijstmachines gebruikt.

Op de onderstaande foto's zie je de gebruikte machine en de eerste resultaten van het polijstwerk hiermee:

tools  polishing 1

polish  polishing 2

Het is een gigantische klus, voor 1 meter heb ik ruim een uur nodig. Ik maak eerst de onderste helft af, om daarna het bovenste deel te kunnen doen. aangezien de polijstschijf veel schade kan aanrichten moeten verschillende onderdelen zoals de lampen, kentekenplaat e.d. verwijderd worden. De ramen kan ik uiteraard niet verwijderen, deze zullen dus heel goed afgeplakt moeten worden om beschadigingen te voorkomen.

Wordt vervolgd...

Juni 2012

het polijstwerk zit er bijna op, nog een klein deel moet gedaan worden. Inmiddels heb ik  1 schijf en 1 blok polijstpasta verbruikt en ben nu dus met de 2e set bezig.

Tussendoor is ook nog het dak opnieuw geverft, omdat ik niet tevreden was over het resultaat van de eerste poging. Dit keer heb ik hamerite zilver gebruikt.
Op de rand van het hefdak is een rubber beschermrand met afdichtprofiel gekomen, Ik heb meteen de rand bijgewerkt, want deze was in de fabriek destijds door een blinde man gezaagd. Zo ziet het er een stuk netter uit.

 
polishing 6  polishing 7

Zoals te zien is op bovenstaande foto's moet de deur en een klein deel van de wand nog gepolijst worden.

Juli 2012

De Titan  is nu vlak voor vertrek van de zomervakatie helemaal gepolijst, wat zullen we opvallen op de camping !!
Ik heb 2 katoenen polijstschijven en 2 blokken pasta nodig gehad om deze klus te klaren. Naar schatting zitten er ongeveer 60 werkuren in deze klus.

 
polishing 8  polishing 9
 
polishing 10  polishing 11

Hierboven zie je foto's genomen van de titan op diverse campings in Frankrijk waar we in Juli gestaan hebben.
 
polishing 10  polishing 11