technische gegevens    ERIBA touring TITAN

indeling


indeling vergelijk ten opzichte van een Troll 555GT

Gewichten

Tijdens het restauratie project heb ik geprobeerd zo zorgvuldig mogelijk alle gewichten van de gebruikte materialen bij te houden, voornamelijk omdat ik benieuwd was hoe de gewichtsverdeling van de constructie in elkaar zit. Even een korte uiteenzetting:
het totaalgewicht van de caravan zou op 850kg uit moeten komen
het onderstel weegt 320 kg, dit is 33% van het totaal , hierbij zit wel de vloer, maar niet het frame van de opbouw. De as is het zwaarste onderdeel en weegt ruim 55 kg.
De opbouw weegt  275 kg, dit is 30% van het totaal. Dit is inclusief de ramen, hefdak deuren, en wandafwerking binnen, dus de gehele opbouw. De aluminium buitenbeplating weegt in totaal 37 kg, welke slechts 4,2% van het totaal gewicht is.
Het meubilair neemt  15% van het gewicht voor zijn rekening met 135 kg.
De stoffering weegt 50 kg, dit is inclusief de kussenvulling en de luifel heb ik hier ook bij gerekend. dit is ruim 6% van het totaal gewicht.
De installatie (apparatuur) weegt in totaal 135  kg (ook 15%), hierbij hoort al het installatie-materiaal zoals kabels, goten en leidingen en uiteraard alle apparatuur, zoals lampen, kookplaat, kraan en koelkast.

Kosten

De gemaakte kosten zijn uiteraard ook tijdens het gehele project nauwkeurig bijgehouden.

Het is in totaal net op € 5000,- uitgekomen, dit is inclusief de aanschaf van de caravan zelf.
De grootste kostenpost was beslist de 3 nieuwe Seitz ramen, welke alleen al goed waren voor € 945,-
Er zit voor € 350,- nieuw ijzer in het frame, de nieuwe aluminium buitenhuid kostte slechts   € 185,- terwijl de klinknagels alleen al € 45,- deden.
Er zit voor ongeveer € 140,- nieuw afdicht rubber in de caravan, en voor nog eens € 155,- aluminium profielen.
Ook de vloerbedekking deed een behoorlijke duit in het zakje met  € 160,- ,maar het is wel een oerdegelijk zeiltje.
De koelkast was echter een koopje vergeleken met de prijs van een vergelijkbare absorbsie koelkast. deze kostte slechts € 185,-

Uiteraard is zo'n project onbetaalbaar als je alle uren die je erin stopt gaat meetellen, maar dan is het ook geen hobbie meer. Bij de start had ik nog gedacht met € 3000,- uit te komen, maar je wilt de dingen goed aanpakken waardoor je soms geen consessies kunt maken.
Al met al vind ik dat het met de kosten behoorlijk meegevallen is.