Reizen

Op dit deel van mijn website wil ik iets laten zien van de reizen die we met de Titan gaan maken.

Voor de zomer van 2006 staat een tocht door frankrijk gepland naar spanje , en wel de costa brava.  De route zal lopen via Parijs en de brug bij Millau. Het is de bedoeling dat we 3 tussenstops maken en op elke camping een aantal dagen blijven.

Het is nu half augustus en we zijn alweer twee weken terug. Eindelijk maak ik maar eens een begin aan het beschrijven van een prachtige vakantie die we beleeft hebben.
We zijn 4 weken weg geweest, en wel van 1 juli tot en met 30 juli, gedurende deze trip hebben we op 7 verschillende campings gestaan. (eigenlijk 8 maar eentje willen we niet meetellen, waarom, dat lees je later wel)
Allereerst een korte opsomming van de campings waar we allemaal gestaan hebben
. (klik op een datum om naar dat deel te gaan)

datums
plaats
camping
url
1 - 4 juli
Berny Riviere
camping de la Croix du vieux pont
www.la-croix-du-vieux-pont.com
4 - 6 juli
St Amand Montrond
Camping de la Roche
camping de la Roche
6 - 10 juli
Rivière sur Tarn
 De Peyrelade
www.campingpeyrelade.com
10 - 20 juli
Torroella de Montgri
El Delfin Verde
www.eldelfinverde.com
20 - 21 juli
Anduze
Camping le Malhiver
campingmalhiver.free.fr
21 - 25 juli
Bagnols sur Sèze
Camping les Genêts d'Or
www.camping-genets-dor.com
25 - 28 juli
Dompierre les Ormes
le Village des Meuniers
www.villagedesmeuniers.com
28 - 30 juli
Contrexeville
camping le Tir aux Pigeons
le Tir aux Pigeons

Berny Riviere

Dit is een klein plaatsje zo'n 80 km boven Parijs in het departement "Aisne". De camping ligt aan de rivier "Aisne" en op het terein zijn een 3 tal vijvers. De camping maakt een parkachtige indruk, overal zijn bloemen en planten perkjes aangelegd en het onderhoud is zeer goed. Het terrein ligt er werkelijk prachtig bij. Er is zeer veel ruimte vrij gehouden voor grasvelden, speeltuintjes en wegen. De santair gebouwen zijn ook heel erg mooi en worden goed schoon gehouden.
Dan is er ook nog een prachtig zwembadencomplex dat voor het grootste gedeelte overdekt is maar met mooi weer zoals wij daar hadden ook open kan. Ook kun je zwemmen in één van de vijvers en is er een heus strandje aangelegd.
Het is er een paradijs voor vis liefhebbers en rust zoekers.  Er is een grote diversiteit aan kampeerplaatsen, zo zijn er plaatsen mert zeer veel privaci en een eigen overdekte barbeque, of plaatsen op een groot open veld. Ook kun je je tentje opzetten in het parkgedeelte en er is nog een groot deel met afgezette plaatsen waar men wat dichter bij elkaar staat, dit is het nieuwste deel.
De camping bestaat voor een groot deel uit straatjes met vaste stacaravans voor de verhuur, van diverse organisaties. Ook deze stacaravans staan allemaal zeer mooi opgesteld, allemaal ommuurd met hoge hagen en veel ruimte.
Vanuit de camping kun je per touringcar een uitje naar Parijs of Disney-world of parc Asterix boeken.
De prijs/kwalieteit verhouding van deze camping is zeer goed te noemen, wij betaalden er € 31,- per nacht.

     
ons plekje                                                            de BBQ                                                de rivier langs de camping

Wij hadden een plaatsje met zeer veel privacy en een overdekte BBQ. De toegang tot dit plekje was erg smal, maar een behulpzame engelsman heeft ons geholpen de caravan op de gewenste plaats te duwen. Dankzij deze hulp zit er nu een flinke kras/deuk op de rechter achterhoek. Doordat het allemaal veel te snel ging hadden we een metalen paaltje verscholen in de haag niet gezien, helaas.

Gelukkig stonden er een paar flinke bomen zodat wij en de caravan de hele dag schaduw hadden, het was er elke dag zonnig en heet. De kinderen hebben zich goed vermaakt in het zwembad en s'avonds op de camping.
De winkel op de camping had een behoorlijk assortiment, zodat we niet naar een supermarkt zijn geweest. Het stokbrood was apart lekker!

Kortom de vakatie had een prima start op deze prachtige camping, We hebben er heerlijk gerelaxed. Ik durf 'm aan: "dit is de beste camping van Frankrijk"Saint Amand Montrond

Na een aantal dagen gedubt te hebben tussen de Costa Brava of de westkust van Frankrijk hebben we toch maar voor de Costa Brava gekozen, dus dinsdag de reis voortgezet naar het zuiden. Ik wilde graag via Millau naar het zuiden om de nieuwe brug te zien en omdat het stuk autoroute van Clermont-Ferrand naar Millau prachtig is. Er zitten flinke hoogte verschillen in met een top van 1110 meter, zo wist ik mij nog te herrinneren van een paar jaar geleden. We willen elke reisdag niet meer dan 350 km reizen, zo ook nu.
Om op Dinsdag langs Parijs te rijden was een fout bleek achteraf, we hebben er 2,5 uur over gedaan  om om Parijs te komen. Maar verder verliep de reis prima. Tot nu toe hebben we nog veel vlakke weg gereden, en dat gaat allemaal moeiteloos.

     
ruimte zat                                           het lijk wel een voetbalveld                         de rivier vlakbij de camping

Saint Amand Montrond ligt zo'n 150 km boven Clermond-Ferrand en wordt ook wel het middelpunt van Frankrijk genoemd. Omdat we hier maar een korte tussenstop van 2 nachten gepland hebben zijn we naar een municipal camping gegaan.  De ingang  van de Camping "de la roche" doet echt frans en oud aan. er staan wat Fransozen met een beetje armzalige caravans die hier de hele zomer blijven. Verderdoor op de camping zijn twee gigantische trekkersvelden waar wij dus ook naar toe gestuurd werden. Deze velden zijn een echte verrassing, je hebt hier alle ruimte die je je maar wensen kan.
Vlakbij in de stad ligt een grote supermarkt (hyper champion) waar je heerlijk boodschappen kunt doen, geen toerist in de winkel te bekennen. Het Centrum van de stad doet ook erg gezellig aan met zijn vele kleine winkeltjes en terrasjes. In deze stad zijn ook een flink aantal hotels.
Naast de camping loopt een kanaal met aan beide zijden een prachtig fietspad en een stukje verderop stroomt een rivier. Als het niet zo stikkend heet en benauwd was geweest hadden we hier nog een mooie wandeling kunnen maken.
Volgens de campinggids zou er vlakbij de camping een gemeente zwembad zijn, maar dat hebben we niet gevonden.
Het sanitair op deze camping is gedateerd, maar men doet goed zijn best om het allemaal netjes en schoon te houden. Er is geen winkel, maar s'morgens om 8:30 staat de bakker er een kwartier. Volgend jaar hebben wij een fiets mee om s'morgens even naar het dorp te kunnen voor brood.
Oh ja, deze camping kostte ons € 15,- per nacht. Een prima tussenstop camping.Riviére sur Tarn

Riviére sur Tarn ligt zo'n 15 km ten oosten van Millau aan de rivier "de Tarn" aan de ingang van de "gorges du Tarn". De route naar deze plaats gaat via het mooiste stuk autoroute dat ik ken, de A75 van Clermont Ferrand naar Millau. Op dit stuk zitten een aantal flinke passen en de weg gaat alleen maar omhoog of omlaag, er zit geen recht of vlak stuk tussen. Je gaat diverse keren omhoog tot ruim 1100 meter om daarna weer terug te zakken tot zo'n 500 meter. (ter vergelijking:'Route du soleil' heeft een hoogste punt van 350 meter) De steilste stukken hebben een hellingpercentage van 7,5% .
Op dit stuk bleek dat de Golf met de 90pk TDI motor totaal geen moeite had met de 1200 kg wegende Titan. Tijdens klimmen en dalen moest er uiteraard regelmatig terug geschakeld worden naar de 4e versnelling, maar 90-100 km/uur was continu mogelijk. Op het stuk van 7,5% heb ik even terug moeten schakelen naar de 3e versnelling, maar de snelheid bleef 90km/uur. ( ik kan me nog herrinneren dat de BMW met de Triton het hier beduidend zwaarder had)
Het is werkelijk een genot om dit stuk tolvrije snelweg te berijden.

     
De plek op "camping de Peyrelade"                                   de rivier is heerlijk                                              Kasteel "Peyrelade"

Eenmaal aangekomen in Riviére sur Tarn kom je eerst langs "camping les peupliers", deze camping hebben we eerst bekeken, maar ze hadden nog maar twee vrije plekken voor het aantal dagen dat wij wilden blijven. Dit waren geen fijne plekjes en ook deed de camping een beetje rommelig aan. Dus door naar de volgende camping welke  "camping de Peyrelade" is. Dit was al een stuk beter, we konden kiezen uit een 5-tal plekken welke allemaal zeer ruim waren. dus een leuk plekje uitgezocht en de pootjes uitgedraaid. Vanuit ons plekje hadden we (nog) zicht op de rivier, aan de overkant van de rivier zijn enorme rotspartijen en berghellingen gesitueerd, en omdat hier ook de zon op komt heb je tot 10:00 s'morgens schaduw. Alle plaatsen op de camping hebben voldoende schaduw omdat het hele terrein vol staat met grote bomen van diverse merken en typen. Consequentie hiervan is dat er dus geen gras groeit en je op het zand staat. Het is een gezellige en gemoedelijke camping maar toch ook rustig, de liging aan de rivier en in de gorges is erg mooi. Het winkeltje heeft een basis assortiment en het zwembad is een beetje klein met een zeer strenge badmeester.
Als je wilt zwemmen kun je beter voor de rivier kiezen, aan de overzijde is de rivier diep genoeg om van de rotsen af te duiken.  Het water stroomt niet snel, dus mochten de kinderen er alleen met hun boot op. In de rivier zit ook veel vis en de watertemperatuur is verfrissend, HEERLIJK!
Hier hebben de jongens voor het eerst hun tentje opgezet en dus niet in de caravan geslapen. Omdat de zon hier pas laat opkomt kun je lekker lang in bed blijven liggen.

     
uitzicht vanaf het kasteel                         infocenter "viaduc de Millau"                                      grote sprinkhaan

Als je hier in deze streek bent moet je uiteraard naar het infocenter "viaduc de Millau", zeker als je 2 jaar eerder nog een halve dag in de files van Millau hebt gestaan. Ook hebben we het kasteel "Peyrelade" bezocht (creapy weggetje naar boven) en zijn we door de "gorges du Tarn" gereden, welke ik niet zo indrukwekkend vond als de "gorges du Ardeche"
Voor onze jongens vas dit zeker de leukste camping omdat hier veel leeftijdgenootjes waren en omdat de camping klein en overzichtelijk is kun je ze ook alleen hun gang laten gaan.
Voor een goede winkel moet je naar Millau wat een 15 minuten rijden is, maar het is de moeite waard, en de weg er naar toe is zeker niet saai.
Op deze camping hebben we 4 nachten gestaan, maar achteraf gezien hadden we langer moeten blijven. In deze regio is veel te zien, dus komen we hier zeker nog terug.

Camping "de Peyrelade" is een 4 sterren camping, alle benodigde voorzieningen zijn er, het sanitair is zoals je het mag verwachten en de kosten zijn met € 35,- normaal te noemen in een toeristisch gebied.Torroella de Montgri

Spanje, mooi strand, goed weer,luxe camping, daarvoor ga je er dus naar toe.
Camping "el Delfin Verde" is een grote luxe camping die direct aan het (prive) strand ligt van de Costa Brava. We zijn hier nu voor de 4e keer, telkens om de 2 of 3 jaar komen we weer een keer terug. Als je er net bent is het elke keer weer even wennen aan de drukte en massale indruk van de camping, dit heeft zowel voordelen als nadelen. De voordelen:
- alle bedenkbarevoorzieningen zijn er, zoals een grote supermarkt die elke dag tot 23:00 uur open is, boetiek, diverse restaurants groot privé strand en een prachtig zwembad. Ook kun je er alle bedenkbare sporten doen.
- je hoeft nergens voor de auto in, wij zijn dit jaar maar 1 keer van het terrein afgeweest.
- Voor jeugd van de middelbare school is het hier echt een paradijs, voor onze jongens dus nog net niet.
Nadelen:
- Overal is het druk in het hoogseizoen.
- s'Avonds lang rumoerig
- je went er heel snel en een week is in notime voorbij.

     
net aangekomen in Spanje                         Ja Tom, dit hoort erbij                            geldt natuurlijk ook voor Rik

We hebben het er heerlijk gehad, een plek met redelijk veel schaduw gevonden, maar wel aan een drukkere weg. vooral s'avonds als veel mensen een wandeling gaan maken hadden we heel veel bekijks met de Titan. Zo hoorde je soms de meest gekke opmerkingen zoals:
"kijk Jan, dit is nu de nieuwe lijn van Eriba"  of  "Ik weet 't zeker, het is een Kip", maar iedereen vond 'm mooi. De Titan heeft vooral veel aantrekkingskracht op kinderen.

Wat je hier voornamelijk doet is luieren bij de caravan (als je tenminste schaduw hebt) naar het strand of zwembad gaan en verder zo weinig mogelijk. Alle boodschappen kun je in de zeer goed uitgeruste supermarkt op de camping doen, alleen s'morgens bij het brood is het er een gekkenhuis.

     
s'middags een heerlijke salade met Sangria                          Lekker stoeien in de zee                         s'avonds werd er natuurlijk gesport

Gelukkig konden we de gehele vakantie ijsblokjes maken in de koelkast, zodat de geserveerde drankjes lekker koud bleven. De linkse foto hierboven laat zien wat wij 'echt genieten' vinden. Lekker eten en drinken wanneer je er zin in hebt, en niet volgens de klok. Het ijskoude drankje is 3/4 sangria met 1/4 naranja en ijsblokken. De salade is aangevuld met verse stukjes paprika, kaassnippers, tonijn en rauwe ui. Je ziet ook dat de temperaturen hier wel mee vallen, s'middags om 3 uur is het net geen 30 graden.
S'morgens loopt de temperatuur meestal zeer snel op tot zo'n 35 graden, maar dan draait de wind van land naar zee en koelt het weer wat af, kortom elke dag zo tegen de 30 graden met een lichte zee wind. s'nachts koelt het af tot 22 à 23 graden.

Na 10 dagen genieten zijn we weer terug richting Frankrijk vertrokken, de financiele teller loop hier namelijk ook snel op. De camping kost voor ons € 57,- per nacht, en aangezien wij niet veel gebruik maken van de vele voorzieningen of het zwembad is de camping voor ons aan de dure kant.Anduze

Anduze ligt in de 'cevennes' , 20 km ten zuidwesten van Alés aan de rivier "le Gardon".  In deze streek zijn we nog nooit geweest en waren erg benieuwd.
Van Spanje tot Montpellier hebben we snelweg gereden, en daarna N-weg naar Anduze. Deze N-weg is ook weer prachtig en voert door diverse typische franse dorpjes. Buiten de dorpjes slingert de smalle weg zich door het heuvelland, op veel stukken staan aan beide zijden de typische platanen langs de weg. Veel smalle bruggetjes  en éénrichtingsstraatjes door de dorpjes maken het een feest voor de chauffeur van deze unieke combinatie.
De camping waar we onze zinnen op gezet hadden, 'camping l'Arche', had nog maar één plaatsje vrij voor het aantal dagen dat we wilden blijven. Dit was een heel klein plekje aan de kant van de camping met aan de overzijde een rommelig paardenweitje.  De lucht die er hing was dus niet erg fris. Op naar de volgende.
Dit was camping "le Malhiver" en had voldoende vrije plaatsen, waar we zo een plekje uitgezocht hadden.(er stonden wel veel Fransen) Eenmaal de caravan op de plek ontdekten we een toch wel eigenaardig geurtje. De hond van de buren meurde zo hard dat de lucht ervan tot in onze caravan doordrong. Gelukkig lag het beest s'nachts in hun eigen caravan, wat bestaan er toch vieze mensen, en het waren ook nog nederlanders!
De camping lag erg dicht aan de doorgaande weg wat vooral s'morgens vroeg tot veel overlast zorgde. Na één nacht zijn we hier maar weer vertrokken richting Bagnols sur Sèze waar een hondenvrije camping is, want van deze beesten hadden we even genoeg!
nog even de feiten van de camping:
- 4 sterren naar mijn mening echt niet waard
- geen winkel, alleen water en brood verkrijgbaar in de bar
- erg veel honden op de camping, tot soms wel 3 op één kampeerplaats.
- pad naar de rivier loopt door het honden toilet, wat erg handig is voor kleine kinderen
- € 35,- per nacht wat deze camping niet waard is.Bagnols sur Sèze

Zoals zich al laat raden ligt dit stadje aan de rivier de Sèze, zo'n 25 km ten oosten van Alés. De camping ligt aan de andere kant  van de rivier als de stad, en in een landelijk gebied. Hier liggen twee campings naast elkaar. Camping Les Genets d'Or wordt gerund door een nederlands sprekende mevrouw, waardoor het aantal nederlanders en belgen op deze camping hoog is. De camping ligt direct aan de rivier. De temperatuur van het rivierwater was tijdens ons verblijf abnormaal hoog. Ik schat dat het water zo'n 28 graden was. De rivier zit barstens vol vis, kleintjes maar ook heel grote vissen zwemmen voor je neus voorbij. De dagen dat wij hier waren was het te warm om dingen te ondernemen, zodat wij eigenlijk de hele dag of aan de rivier of in het zwembad verkoeling zochten. Gelukkig hadden we een plek waar de hele dag schaduw was. Het grootste gedeelte van het campeerterrein staat vol met hoge bomen. Boven in de bomen zaten gigantisch veel krekels, die van 9 tot 9 veel lawaai maakte.

     
de rivier de Sèze                                             plekje onder de hoge bomen                           zonsondergang net buiten de camping

In de omgeving, welke heuvelachtig is, zie je alleen maar wijngaarden. Het lijkt mij hier een mooi gebied om te fietsen, maar dan moet het niet zo warm zijn. Overdag temperaturen van 35 graden op de camping, in de stad was het bijna 40 graden.  Hier hebben we ook de warmste nacht van de vakantie gehad, één avond wilde het absoluut niet afkoelen en was het om 22:30 nog 30 graden. S'nachts is het niet veel meer afgekoeld.

     
s'avonds sudokuen                                        dit was de warmste nacht                           uitzicht vanaf de ingang van de camping

Er valt eigenlijk weinig te vertellen over deze camping, ze voldoet aan de verwachtingen en is ,zoals eerder al opgemerkt, hondenvrij. Dit laatste is wel zo plezierig aan de rivier. Het winkeltje heeft een zeer beperkt assortiment en brood moet besteld worden. De toiletgebouwen zijn behoorlijk gedateerd, en ik zou dan ook aan de eigenaars willen adviseren één nieuw toiletgebouw midden op het terrein te bouwen. Kosten per nacht: € 34,-
We zijn 4 dagen op deze camping gebleven om daarna weer een stukje dichter naar huis te rijden.Dompierre les Ormes

Dompierre les Ormes ligt ongeveer 30 km ten westen van Macon, boven op een heuvel. De camping ligt aan de rand van het dorp. Deze camping hebben we reeds meerdere malen bezocht. De camping ligt een behoorlijk stuk van de autoroute af en zal daarom niet veel als doortrekcamping bezocht worden.
Wij komen hier telkens terug omdat het er altijd zo rustig is. Het zwembad op de camping is behoorlijk groot, maar is ook bedoeld voor de bewoners in de omgeving, waardoor het er met goed weer toch druk is.
Dit jaar hebben we hier de warmste dagen gehad. Het is twee dagen achter elkaar dik 39 graden geweest op de camping. Met zulke temperaturen kun je helemaal niets anders meer dan in het zwembad liggen. Na de derde dag werd het s'avonds bewolkt en begon het hard te waaien en te flitsen, de rest laat zich raden.

Het winkeltje op de camping stelt helemaal niets voor en brood moet besteld worden. Normaal gesproken is het een mooie groene terassencamping, maar door de extreme droogte was er van al dat groen weinig meer over. De meeste plaatsen bieden een prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving. De plaatsen zijn veelal afgescheiden met hagen en bieden dus veel privacy.  Kosten per nacht € 28,-

     
Het is dor in Dompierre les Ormes                       le Tir aux Pigeons Contrexeville                                           potje tafeltennisContrexeville

Contrexeville is wellicht bekend van het gelijknamige bronwater en ligt vlakbij nog een waterstad, namelijk Vittel. Aan dit dorp/stadje ligt een kleine gemeente camping welke  erg netjes en verzorgd is. Vanaf de camping loop je in 10 minuten naar het centrum van Contrexeville waar veel restaurandjes, een thermaalbad en een Casino is.
Loop je de ander kant op dan ga je de weilanden of een enorm bos in.
Omdat de camping zo'n 15 km van de autoroute ligt wordt deze niet extreem veel bezocht door passanten.
S'morgens staat er 15 minuten lang een SRV wagentje met vers brood op de camping, welke zich met luid getoeter aankondigd.
De camping heeft veel comfort plaatsen met water en afvoer aansluiting. Ook zijn de meeste plaatsen gedeeltelijk voorzien van grind, speciaal voor pasanten. De eerste nacht kost € 15,- de volgende nachten voor de helft.

Vanaf deze camping van het nog maar een eitje naar huis. We zijn op zondagmorgen rustig aan vertrokken en waren rond 15:00 uur weer thuis. Het was een heerlijke vakantie van ruim 4 weken.